<$BPerşembe, Kasım 30, 20062>
<$B
Bu aralar ağızda dağılan kurabiyelere dadanmış durumdayım. Artık bir ara versem fena olmayacak sanırım :)

Tarif Dr.Oetker hamur kabartma tozunun arkasından. Orjinal tarifte 250 g margarin kullanılıyordu. Ben tereyağ ve sıvıyağ karışımı kullandım. Yarım çay bardağı olan sirke miktarını azalttım ve mahlep ekledim. Aşağıdaki ölçülerle 55-60 adet kurabiye çıkıyor. Yine kendi yaptığım şekli ile buyurun tarif :)








Malzemeler :

4 yemek kaşığı sirke
1 yumurta (sarısı içine, beyazı dışına)
113 g tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
Kabartma tozu
Yaklaşık 3.5 bardak un

Yapılışı :

Yumurtanın akı ve susam hariç diğer malzemeyi karıştırarak hamur haline getirin. Bundan sonra hamuru merdane yardımı veya elinizle açın. Ben hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alıp elimle bastırarak incelttim ve kalıpla kestim. Kurabiyeleri yumurtanın akına batırıp, susamla üstünü kaplayın. 360 F(180 C) ısınmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Tarifte ortalama 15-20 dk deniyor , benim fırınımda 30 dk da piştiler. Çeşitli kalıplar kullanarak farklı görünüşte kurabiyeler de elde edebilirsiniz.



>
<$BPazartesi, Kasım 27, 20062>
<$B
Fındıklı ve elmalı kurabiyelerden sonra yapmıştım bu nişastalı kurabiyeleri. Çok sık kurabiye tarifi eklememek için biraz bekletmiştim. Son günlerde yeni bir deneme yapmayınca tarifi yazayım istedim. Bu kurabiyelerin şekli, kar gibi hafif yapısı ve ağızda dağılması hoşuma gidiyor. Yalnız yerken elinizde dağılmamasına dikkat edin siz, zira kırılganlar :)

Tarif Dr.Oetker şekerli vanilin paketinden. Yarım ölçü uygulayıp, biraz miktarlarla oynadım. Yine kendi yaptığım şekli ile tarifi veriyorum.






Malzemeler :

113 g tereyağı/margarin ( oda sıcaklığında, yumuşak)
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
2 su bardağı mısır nişastası
Yarım çay bardağından biraz fazla un
Kabartma tozu ve şekerli vanilin

Yapılışı :

Yumuşamış olan margarin veya tereyağını pudra şekeri ile iyice ezin. Üzerine diğer malzemeleri de katarak bir süre yoğurun ve hamur kıvamına getirin. ( Başta hamur kırıntı halinde olabilir, korkmadan yoğurmaya devam edin, hamur haline geliyor.) Ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak tepsiye dizin ve ısınmış 350 F(175 C) fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Yaklaşık 30-40 dk sürebilir. Biraz soğuduktan sonra üzerlerine tarçın ile karıştırılmış pudra şekeri serperek servis yapın.
>
<$BCuma, Kasım 24, 20062>
<$B

Yeşil mercimek severek tükettiğimiz bakliyatlardan biri. Yemeğini veya çorbasını yapıyorum genelde. Köftesini ise ilk defa denemiş oldum. Tarif Sofra dergisinin Kasım sayısından. Yarım ölçü yapmama rağmen, 11 tane büyük köfte elde ettim. İçine galeta unu yerine mısır unu, maydanoz yerine dereotu ekledim. Yaptığım şekli ile tarifi yazıyorum.

Malzemeler :

1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet yumurta
4 dal yeşil soğan
Dereotu, tuz, karabiber, pulbiber
Yarım bardaktan biraz fazla mısır unu
Bulamak için galeta unu

Yapılışı :

Yeşil mercimeği haşlayın ve süzgeçten geçirin. Rondoda hafif taneli olacak şekilde püre haline getirin. Üzerine yumurtayı, incecik kıyılmış taze soğanı, dereotunu, baharatları ve mısır ununu ekleyin. Yuvarlak şekil verip, galeta ununa bulayarak, tavada her iki tarafını kızartın. Eğer köftelere şekil vermekte zorlanırsanız, un miktarını arttırabilirsiniz. Ben gerek görmedim, kıvamı tam olmasa da una bulayıp kızartınca sorun olmuyor. Dilerseniz benim gibi, servis sırasında sarımsaklı yoğurt da kullanabilirsiniz.
>
<$BPazartesi, Kasım 20, 20062>
<$B
Bunlara volovan yerine kuş yuvası mı desek acaba diye düşündüm yazarken :) Üzerine de bolca ot koyunca yuva gibi olmuşlar değil mi?

Burada milföy hamurları Türkiye'dekiler gibi kare şeklinde değil. Paketten iki plaka hamur çıkıyor. Ben bir tanesini kullandım. Tarif Leziz dergisinin Ekim sayısından.











Yapılışı :

12 adet milföy hamurunu yumuşamaları için buzluktan çıkartıp, oda sıcaklığında 10 dk kadar bekletin. ( Ben daha fazla beklettim. )Varsa kurabiye veya bisküvi kalıpları ile hamurdan 12 adet yuvarlak parça çıkartın. Altı adet hamurun ise, orta kısmını çıkararak halkalar elde edin. Eğer hamur kesici kalıbınız yoksa su ve çay bardağı ile bu işlemleri yapabilirsiniz. Kestiğiniz 6 adet halkayı, diğer 6 adet yuvarlak hamurun üzerine yerleştirip, üzerlerine ve kenarlarına yumurta sarısı sürün. 360 F(180 C) ısınmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

Bundan sonra volovanları istediğiniz bir şekilde doldurarak aperatifler hazırlayabilirsiniz. Asıl tarifte patlıcan salatası kullanılmıştı. Evde kalmadığı için ben sarımsaklı yoğurtlu havuç salatası doldurdum. Sizler farklı malzemeler kullanarak değişik tadlar yaratabilirsiniz. Internette sosis, karides, peynir, ıspanak gibi çeşitli malzemelerle yapılan tariflere rastlamak mümkün.
Yalnız milföy hamurları, sıcak ve çıtır çıtırken daha çok hoşuma gitti benim. Fırından çıkınca kısa sürede servis edilmesi sanırım güzel olur.


Hamurdan arta kalan kısımları da küçük kalıplarla kesip, üzerlerine acılı kırmızı biber ve zeytin ezmesi sürerek değerlendirdim.

Herkese iyi haftalar....
>
<$BPerşembe, Kasım 16, 20062>
<$B
Betül'ün güzel fotoğraflarını gördüğümden beri bu tarifi denemek istiyordum. Fotoğrafların dışında, beni cezbeden diğer yön ise, kalan malzemelerimi değerlendirebilmekti. İtiraf ediyorum ki Betül'ün hazırladığı içi okuyunca ağzım birazcık açık kalmıştı :) Hakikaten temizlik kurabiyesi olmuşlardı.

Benim ay çöreklerim şekil açısından pek güzel olmadılar. Yakında yapacak olsam bu fotoğrafı kullanmazdım, ancak elimde iç malzemem kalmadığından, bir daha ne zamana yaparım bilemiyorum. Bu nedenle eklemek istedim şimdi, tarifi görenlere hatırlatma, görmeyenlere de yardımcı olmak amacıyla. Belki şu an değerlendirmek istediğiniz malzemeler vardır elinizde.

Ay çöreklerimin neden böyle şişko, kabarık olduğuna gelirsek; birincisi benim acemiliğimden kaynaklanıyor. Açma ve şekil verme kısmında başarılı değildim. İkincisi maya miktarı benimkinde fazlaydı. Betül ile yazışmalarımız sonucunda, kendisi maya miktarını azaltıp, biraz değişiklik yaptı tarifte. Ondan sonra denediği mükemmel olmuş. Hamur kısmı istediğimiz kıtırlıkta ay çörekleri elde etmiş. O yüzden şu andaki tarifi uygularsanız çok güzel sonuç alacağınıza eminim. Yine de belirtmek isterim ki, benimkiler de güzel oldular, severek yedik biz.

İç malzemelerim :

Elimde önceden yaptığım ve buzlukta sakladığım tahinli kurabiyelerim vardı. En son yaptığımda kıvamı tahin helvası gibi olmuştu sanki. Ben de onları rondodan geçirdim . Diğer ana malzemem ise, tiramisu idi. Kremasını mascarpone ile yapmıştım. Daha güzel olmasını beklerken, istediğim tadı bulamadım. Keki için kakaolu pandispanya yapmıştım. Tiramisu'nun yarısını yemiştik. Kalan yarısının krema kısmını sıyırarak, kek kısmını iç malzemesi olarak kullandım. Bu ikisi zaten yeterince tatlı diye düşündüğümden ek olarak 3 yemek kaşığı şeker,2 yemek kaşığı tarçın, 2 yemek kaşığı kakao ve bir miktar ceviz ekledim. Son olarak dolapta duran 7-8 tane hurmam vardı. Onları ince ince keserek ekledim. Ateşte bir iki kaşık su ilavesiyle karışımı hamur haline getirdim. Kek ıslak olduğu için sanırım bu su yetti istediğim kıvam için.

Betül'ün iç malzemesi, hamur kısmının tarifi ve yapılışı için önce Rustic'i , sonra da elinizdeki malzemeleri değerlendirmek için mutfağınızı ziyaret edin derim ben :)

Tekrar teşekkürler Betül !
>
<$BPazartesi, Kasım 13, 20062>
<$B
Patates, kabak ve peynirli içle hazırlanan nefis bir börek bu. Aslında patatesi sevmemize rağmen, sadece patatesli içle yapılan börek veya poğaçaları eşim de ben de çok tercih etmiyoruz. O nedenle bu börek daha cazip geldi bana. Tarif Leziz dergisinden.
Ancak filo yufka ile biraz zor olduğunu itiraf etmeliyim. Eğer filo yufka kullanıyorsanız yapılışına baktığınızda zaten tahmin edeceksiniz. Her kata içi bolca yayıp, kat kat yaptıktan sonra rulo sarmak ve zeminden kaldırmak uğraştırıyor. Uyarmadı demeyin :) Sonuç ise güzel, yumuşacık, lezzetli bir börek. Hatta yufkalar kayboluyor resimdeki gibi, sebzeli hoş bir şey oluyor. Türk yufkası ile zaten rahatça yapabileceğinizi ve çoğu kişinin bu tarz rulo börek yaptığını düşünüyorum. Ayrıca aynı içi belki başka yaptığınız bir böreğe uygulamak istersiniz. Denemek isteyenlere ve sevgili Evren'e şimdiden kolay gelsin diyorum, zira çok misafiri olacak :))


Malzemeler :

4 adet Türk yufkası
2 patates
2 yeşil kabak
200 g beyaz peynir
1 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Dereotu, maydanoz
1 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz, kırmızı toz biber, karabiber

Yapılışı :

Patates ve kabakları soyup, haşlayın ve derin bir kaba alın. Beyaz peyniri de ekleyerek sebze ezeceği ile ezin. Maydanoz, dereotu ve sarımsağı da ince kıyarak karışıma katın. Yoğurt ve yumurtayı çırparak kaba ekleyin. Yarım çay bardağı sıvıyağ ve baharatları ekleyin. Kalan yarım çay bardağı yağ yufkaları yağlarken kullanılacak. Yufkalardan birini düz bir zemine yayın. Önce bir kat sıvıyağ sürün ve ardından iç malzemeden yayın. Bu şekilde 4 yufka için işlemleri tekrarlayın. Son kat yufkanın üstüne harç koymayıp sadece sıvıyağ sürün. Rulo şeklinde sarın ve 1 gece buzlukta bekletin. Ertesi gün buzluktan çıkardıktan sonra tamamen çözülmesini beklemeden, kesilebilecek duruma gelince dilimler halinde kesin ve önceden ısıtılmış 360 F(180 C) fırında pişirin.

Notlarım :

* Ben yağın hepsini iç malzemeye ekleyip, tekrar katları yağlamadım. Bir patates daha fazla kullandım.
* Yufka ince olduğu için ikişer ikişer kullandım katlara, hatta en son kata kalan 4 yufkayı birden koydum.
* Dilimleri kalınca kesebilirsiniz, piştikten sonraki halleri ince oluyor.
>
<$BPerşembe, Kasım 09, 20062>
<$B

Geçtiğimiz günlerde sincapların resmini paylaşmıştım sizlerle, ama bu iki kareyi de eklemeden edemedim. Taşındığımız günlerde ağaçlar daha yeşil iken sincapların seslerini duyuyor, neredeler diye bakınıyordum pencereden. Dallar arasında iyi görüntü yakalayamamıştım pek. İlk kare o zamanlardan. İki gün önce bilgisayarın başında oturuyorken pencereden sokağa doğru baktım. Sonra gözüm ağaçtaki sincaba ilişti. Yapraklar dökülünce bulmak kolay oluyormuş. Hava da çok soğuktu o gün. Büzülmüş duruyordu öylece sessiz sessiz...Fotoğrafı çekerken üzüldüm biraz.

Son kare ise eşimin ısrarla koyma dediği bir fotoğraf. Herkesi korkutacaksın dedi bana. Ben de çok korkarım zaten, ödüm kopar ama rengiyle, yapısıyla bana çok değişik geldi. Zaten resmi de eşime çektirdim. Yandaki evin dış duvarında idi ve Halloween günü gelmişti. Özel bir örümcek galiba :) Korktunuz mu yoksa değişik mi buldunuz bakalım, öğrenelim...
>
<$BPazartesi, Kasım 06, 20062>
<$B
Bu elmalı kurabiyenin tarifini nereden aldığımı hatırlamıyorum maalesef. İstanbul'dan gelirken bir dosya kağıdına ablamın bir kaç tarifini yazmıştım. Bu da o kağıtta yazıyor ve ben uzun zamandır bu tarifi kullanıyorum. Ancak ablamın bu şekilde yaptığını hatırlamadığım için, ona ait demek istemiyorum. Tarifte tek üşendiğim elmaları soymak ve rendelemek. Robot kullanınca biraz daha kolay olsa da... İnsanın meyve ile arası iyi olmayınca sanırım böyle oluyor :)








Malzemeler :

Yarım çay bardağı yoğurt
1 çay bardağından bir parmak kadar eksik pudra şekeri
113 g margarin/tereyağı (oda sıcaklığında yumuşak)
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yapılışı :

2 adet büyük elmayı rendeleyin veya mutfak robotundan geçirin. Zevkinize göre bir miktar şekerle birlikte pişirin. Ben 4 kaşık esmer şeker kullandım. Piştikten sonra yine bir miktar ceviz ve tarçın ekleyin. Hamur için malzemeleri aldığı kadar unla yoğurun. Yumuşak hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alıp, açın. Üçgenlere bölün ve içine malzemeden koyarak rulo şeklinde sarın. Hamur bitinceye kadar aynı işleme devam edin. 350 F(175 C) ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin ve üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Kuzine'ye not: 3 g bu kurabiyede de çok önemli :))


>
<$BCuma, Kasım 03, 20062>
<$B
Daha önce yaptığım sebzeli tortilla ile yapılışı aynı, malzemesi biraz farklı, kolay bir tarif bu. Bazen tavuk göğsünü de hazır alınca çok daha kolaylaşıyor yapması. İç malzemesi için; 1 küçük boy soğanı, 1 dolmalık kırmızı biberi ( veya istediğiniz başka bir biber) doğrayarak az sıvıyağ ile tavaya alın ve yumuşayıncaya kadar kavurun. Daha sonra, haşlamış ve didiklemiş olduğunuz tavuk göğüs etini de ekleyerek karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Ben acı sevdiğimiz için ayrıca küçük acı biberlerden koyuyorum iç harcına birkaç tane. Sevenler için mutlaka öneririm. Daha sonra pişireceğiniz tavaya da bir iki damla sıvıyağ dökerek, her tarafına yayın. Tortillayı yerleştirin. 10-15 sn sonra arkasını çevirin. Hafif kabarmaya başlayacaktır. Üzerine çedar peyniri serpin, tavadan dışarı taşmayacak şekilde. Peynirin üzerine tavuklu harcı yerleştirin ve peynirler eriyinceye kadar pişirin. Tortillanın bir tarafını diğer tarafının üzerine kapatın. Tortillalar da istediğiniz kadar pişince tavadan alın, ikiye bölerek servis yapın.
>