<$BÇarşamba, Ağustos 22, 20072>
<$B
Yeni Bloğum!

10 sn içerisinde yeni bloğuma yönlendirileceksiniz

>
<$BCuma, Haziran 22, 20072>
<$B



Eşimin safra kesesinde iltihaplanma ve taş olduğu ortaya çıkınca evimizde geçen hafta diyet süreci başladı. Ameliyat zamanına kadar az yağlı yemekler yemesi gerekiyor. Açıkçası yağa karşı zaten hassas davrandığımı düşünsem de detaylara da dikkat etmek gerekiyor. Yağsız süt, yağsız peynir ve yağsız yoğurt tüketmek gibi...Tabii dışarı çıktığımızda yemekten çok hoşlandığımız bazı yiyecekleri de yemeyeceğiz bir süre. Bilirsiniz yasak olunca daha bir kıymetli oluyor herşey. Ama sağlıktan önemlisi yok. Bütün hastalara eşim de dahil olmak üzere şifa diliyor ve yorumlarda geçmiş olsun dileklerini ileten tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Bu ekmeği tabii ki diyetten çok önce yapmıştım. Normalde ekmek hamurlarına bu kadar yağ konulmuyor zaten. Foccacia pizza hamuruna benzeyen bir ekmek. Çoğunuz biliyorsunuzdur zaten. Üzerine bir çok malzeme koyabilirsiniz. Daha önce de bir tarif paylaşmıştım. Hamur ekmek makinemin kitabındaki tarif, sadece zeytinyağı miktarını azaltmıştım yaparken.

Malzemeler :

1 bardak ılık su
1/4 bardak zeytinyağı
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 bardak un
1 tatlı kaşığı instant maya

Üzerine sürmek için :

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 domates
2 diş sarımsak
İsteğe bağlı olarak kekik


Yapılışı :

Öncelikle iki diş sarımsağı ezip, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Üzerini kapatıp buzdolabında 5-6 saat bekletin.
Hamur için olan malzemeleri yukarıdaki sıraya göre makinenizin kabına yerleştirip, hamur programında çalıştırın. Süre sonunda hamurunuzu yağladığınız veya pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Hamurun üzerine delmeden hafif yuvarlaklar oluşturacak şekilde parmak uçlarınızla bastırın. Sarımsaklı yağı fırça yardımıyla üzerine sürün. İnce dilimlediğiniz domatesleri dizin. İsterseniz kekik serpin. Ben karışık baharat kullandım. Yaklaşık 45 dk daha mayalandırın. 400 F(200 C) ısınmış fırında pişirin.





Bu foccacia fotoğrafı da oldukça eski, geçen yıla ait hatta. Üzerinde kırmızı soğan, parmesan peyniri ve baharat var. Hamuru ikiye ayırıp, daha küçük ve daha kalın yuvarlak şekilde pişirmiştim hatırladığım kadarıyla.


Malum diyet nedeniyle bir süre güncelleme yapamayabilirim.
Tekrar görüşünceye kadar sağlıkla, sevgiyle kalın.

Behiye
>
<$BPerşembe, Haziran 14, 20072>
<$B

Bu ikinci kez büyük cheesecake denemem. Çeşitli tariflere göz gezdirdikten sonra ortaya aşağıdaki tarif çıktı. Sonuçtan oldukça memnun kaldığımızı söyleyebilirim. Yalnızca yine üzerinde çatlaklar oluşmasına engel olamadım. Bunun için Martha Stewart'ın meşhur su içinde pişirme yöntemini denemek istedim ama uygun kap bulamadım. Bir dahaki sefere kaldı artık. Üzerine dondurulmuş çileklerden bir sos yaptım ve servis sırasında dilimlere döktüm. Tadı ikinci gün akşam çok daha güzel olan bu keki bitirmemiz uzun sürdü tabii. Neyse ki dayanma süresi uzun ve eşim çok seviyor :)


Malzemeler :


2 bardak un haline getirilmiş bisküvi (kakaolu graham cracker kullandım)
100 g tereyağı
4 paket krem peynir (oda sıcaklığında, yumuşak)
3 yumurta (oda sıcaklığında )
1+1/2 bardak şeker
1 kaşık limon suyu (rendesi de eklenebilir)
1/4 bardak un
1 bardak ekşi krema (sour cream)

1 paket krem peynir: 226 g
Kullandığım kalıp: 24 cm

*Ekşi krema yerine süzme yoğurt kullanılabilir.

Yapılışı :

Kelepçeli kalıbınızın alt kısmını folyo ile kaplayın. Un haline getirilmiş bisküvi ile eritilmiş tereyağını güzelce karıştırıp, kelepçeli kalıbınızın dibine bastırarak döşeyin. Siz iç kısmını hazırlarken kalıbı buzdolabında bekletin. Bir kap içinde krem peynirleri krema kıvamını alıncaya kadar çırpın. Daha sonra şekeri, unu, sırayla yumurtaları birer birer ekleyin. En son ekşi krema ve limon suyunu ekleyip, karıştırın. Bu karıştırma işlemini yaparken mikserin en düşük ayarda olmasına ve fazla karıştırmamaya dikkat edin. Buzdolabından çıkardığınız kalıbın içine karışımı boşaltıp, 350 F(175 C ) ısınmış fırında üzeri açık kahverengi olana dek pişirin. Ilınıncaya kadar beklettikten sonra buzdolabına kaldırın ve bir gün mutlaka dinlendirdikten sonra servis yapın.


>
<$BPerşembe, Haziran 07, 20072>
<$B
Muzlu baton kekten önce bir de bu yuvarlak keki yapmıştım. Yok, merak etmeyin bunu da eşim için yapmadım :) Bu keki başka bir topluluk için hazırlamıştım. Klasik bir kek olmasına karşın, sitemde bu tarz kek tarifleri pek olmadığından eklemek istedim. Fırınım nedeniyle korkarak yaptıysam da umduğum gibi kötü bir sonuçla karşılaşmadım. Kekim sorunsuz, güzel bir şekilde kabardı ve pişti.












Malzemeler :

2 büyük yumurta
1 +1/3 bardak şeker
1 bardak sıvıyağ
1 bardak süt
2 bardak un
1/2 bardak ceviz
1 çay kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
(Normal boyutta su bardağı kullandım.)

Yapılışı :

Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar iyice çırpın. Ardından sütü ve sıvıyağı ekleyin ve hafifçe karıştırın. Un, tarçın, kabartma tozu, vanilyayı ekleyin. Ben bir kaç damla limon suyu da ekledim. Ceviz ve kakaoyu katmadan önce karışımdan yarım bardak ayırın. Bunun içine kakaoyu ekleyip karıştırın. Kek hamurunuza son olarak cevizleri ekleyip, yağlanmış kalıbınıza hamuru boşaltın. Ayırdığınız kakaolu karışımı üzerine döküp, kürdan yardımıyla dağıtın. 350 F(175 C) ısınmış fırında 50 dk civarında pişirin. Fırınınızın pişirme özelliğine bağlı olarak süre değişebilir.
>
<$BCuma, Haziran 01, 20072>
<$B
Yine eşime sabah kahvaltısı için hazırladığım bir kek. Bu kez muffin kalıbı yerine baton kalıbımı kullanıp, birer dilimlik kekler hazırlayıp, paketledim kendisi için. Bir süre önce buzluğa atmış olduğum muz püresini kullandım bu kekte. Kararmış olan muzlarınızı eğer hemen kullanmayacaksanız püre haline getirip, muz başına bir tatlı kaşığı limon suyu ile karıştırıp, hava almayacak şekilde buzluğa kaldırırsanız 6 ay muhafaza edebilirsiniz. Ben de yabancı bir sitede (Joy of Baking) okumuştum bu bilgiyi. Genelde keklere yakışan fındık ile birlikte evde yarım kalan beyaz çikolata da eklenince gayet lezzetli bir kek ortaya çıkmış oldu. Elbette ceviz ve başka çikolata türleri kullanabilir veya çikolatasız da yapabilirsiniz.

Malzemeler :

1 büyük yumurta
1 cup muz püresi
1 cup toz şeker
1/2 cup sıvıyağ
1 cup kavrulmuş fındık kırıkları
50 g beyaz çikolata
1+1/2 cups un
1+1/2 tsp kabartma tozu
1/4 tsp karbonat
1 tsp tarçın

(cup: su bardağı, tbsp: yemek kaşığı, tsp: tatlı kaşığı)

Yapılışı :

Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın. Sıvıyağ ve muz püresini, ardından un, kabartma tozu, karbonat, tarçını ekleyin. Gerekirse kıvamına göre biraz daha un ekleyebilirsiniz. Son olarak fındık ve çikolata parçalarını ekleyip, kaşıkla karıştırın. Yağladığınız kek kalıbınıza karışımı boşaltıp, önceden 350 F(175 C) ısınmış fırında ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana dek pişirin. Benim fırınımda 45 dk civarında sürdü.
>
<$BÇarşamba, Mayıs 30, 20072>
<$B
Waffle, hafta sonu kahvaltılarımızı çeşitlendiren severek tükettiğimiz bir çeşit bizim için. Tarçınlı olanları ise favorimiz. Elimden geldiğince sevdiğimiz her şeyi evde yapmaya özen gösterdiğimden, yapmak istediklerim arasındaydı waffle. Ancak makinem olmadığı için deneyememiştim. Mutfakta yerimin olmayışı beni düşündürse de sonunda ufak ve oldukça ucuz bir makineyi alma cesaretini gösterdim. Daha doğrusu eşim gösterdi. Sanırım benim sanki büyük bir şey alıyormuş gibi bakıp bakıp geri dönmemden sıkılmıştı :) Bu ikinci waffle denemem oldu makineyi aldıktan sonra. İlkini memnun kalmadığım için eklememiştim. Ancak bu kesinlikle güzel bir tarif. Hele benim gibi özellikle kenar kısımları kıtır olan waffle seviyorsanız, bu tarifi kesinlikle denemenizi öneririm. Ben sevdim, bakalım sizler de sevecek misiniz ? Yazımın başında da yazdığım gibi, tarçını sevdiğimizden tarife tarçın ekledim, şekeri azıcık arttırdım, vanilya ve tuzu kullanmadım. Tarif Food Network'ten.

Malzemeler:

3/4 cup un
1/4 cup mısır nişastası
1/2 tsp kabartma tozu
1/4 tsp karbonat
1 tsp tarçın
1 cup süt
1/3 cup sıvıyağ
1 yumurta
2 tbsp şeker


Yapılışı :

Un, mısır nişastası, kabartma tozu, karbonat ve tarçını karıştırın. Üzerine yumurta, sıvıyağ, süt ve şekeri ekleyip, iyice karıştırın. Karışımı 30 dk dinlenmeye bırakın. Bundan sonra ısınmış olan waffle makinenizde kendi makinenizin kullanma talimatına göre miktarlarda koyarak pişirin. İçindeki yağdan dolayı makineyi yağlamaya gerek olmadığı belirtilmiş tarifte. Benim makinemde zaten gerek yok ama ben belirteyim dedim. Üzerine pudra şekeri eleyerek veya şurup, reçel, bal, nutella, çikolata sosu ile birlikte servis yapabilirsiniz. Ben yarısını pudra şekerli, yarısını da bayıldığım nutella ile birlikte yedim :) Bu hamurdan 8 tane waffle çıktı.
>
<$BPerşembe, Mayıs 24, 20072>
<$B
Haşhaş ezmesi ile yapılan çörek veya ekmekleri çok severim aynen tahinlilere bayıldığım gibi. Türkiye' de iken acaba alsam mı diye aklımdan geçirmiş ve vazgeçmiştim. Geldikten sonra alışveriş için Türk bakkalına gittiğimizde karşıma haşhaş ezmesi dolu kavanozlar çıktı. İyi ki taşımamışım dedim içimden ve sepete attım hemen. İlk denemem olan bu tarifi ben sevdim, umarım sizler de seversiniz. Hamuru kendi kafama göre hazırladım. Yapılış aşamasında Naime'nin yayımlamış olduğu bükme tarifindeki şekillerden yararlandım. Bakalım sıra belki de mercimekli bükme tarifine gelir bir gün...


Malzemeler :

1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
2 tatlı kaşığı instant maya

İç kısmına sürmek için :

1/2 su bardağı haşhaş ezmesi
1/2 su bardağı sıvıyağ

Üstüne sürmek için :

1 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt



Yapılışı :

Yukarıdaki malzemeleri sırasıyla ekmek makinenizin haznesine yerleştirin. Hamur programında çalıştırın. Bu ölçüler benim hamurum için ideal oldu. Siz hamura bakıp eğer yapışıyorsa biraz un veya katı ise sıvı malzeme ekleyebilirsiniz. Tabii az az mesela birer kaşık şeklinde. Süre sonunda elde ettiğiniz hamuru 4 bezeye ayırın. Her bir bezeyi ince olacak şekilde açın. Yarım bardak haşhaş ezmesini yarım bardak sıvıyağ ile akıcı kıvama gelinceye kadar inceltin. Eğer koyu olursa sıvıyağ ekleyebilirsiniz. Açtığınız hamurun üzerine bu karışımdan sürün. Hamuru üçe katlayın. Katladığınız kısma da karışımdan biraz sürün. Tekrar üçe katlayıp hamuru kare haline getirin ve kenara koyun. Diğer bezeler için de aynı işlemleri tekrarlayın. Bundan sonra kare halindeki hamurları tekrar açmaya başlayın. Bu aşamada benim hamurları pek açabildiğim söylenemez aslında :) Hamurları açmaya çalıştıkça iç taşmaya başladı, ben de elimle devam ettim. Sizler de benim gibi elinizle hamurları büyütebilirsiniz. Büyüttüğünüz hamuru rulo yapıp, ruloyu üç parçaya ayırın. Bundan sonra elde ettiğiniz küçük ruloları diklemesine olarak, yağladığınız kalıbınıza yerleştirin. Ne kadar büyütüp rulo yaparsanız o kadar kat kat haşhaşlı çörekleriniz oluyor. Son olarak, ruloların üzerine sıvıyağ, haşhaş ezmesi ve yoğurttan oluşan karışımı sürüp, üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın. Eğer iç malzemeniz artarsa üstüne sürdüğünüz karışıma ekleyebilirsiniz. Başta küçük ve yamuk duran o rulolar mayalandıktan sonra gayet güzel kabarıyorlar. Son olarak 375 F(190 C) ısınmış fırında üzeri güzelce kızarıncaya kadar pişirin ve afiyetle yiyin.

Sevgiler.
>