<$BSalı, Ekim 03, 20062>
<$B
İlk defa kadayıf aldım burada. Sonrada 'the essential mediterranean cookbook' adlı kitaptan bu tarifi denedim. Kitaptaki resim öyle güzeldi ki, benim fotoğraflarımın yerine onu koymayı isterdim :) Tarif Yunanistan mutfağına ait. Ben kendi yaptığım şekliyle aktarıyorum sizlere.












Malzemeler :

250 g kadayıf
113 g tuzsuz tereyağı
1/2 cup çam fıstığı (un halinde çekilmiş)
1 cup badem (un halinde çekilmiş) Ben ceviz kullandım
1+1/4 cup şeker
1/2 tsp tarçın
1 yumurtanın beyazı
1 tsp limon suyu
1 tbsp bal

(cup: su bardağı, tbsp: yemek kaşığı, tsp: tatlı kaşığı)

Yapılışı :

Eğer benim gibi dondurulmuş kadayıf kullanıyorsanız yaklaşık iki saat önce buzluktan çıkarın. İçini hazırlamak için mutfak robotunuzda cevizi ve çam fıstığını incecik çekin. İsterseniz orjinal tarifteki şekliyle badem de kullanabilirsiniz. Daha sonra ceviz, çam fıstığı, çırpılmış yumurtanın akı, 1/4 cup şekeri ve tarçını karıştırarak macun haline getirin. Tereyağını eritin. Kadayıflardan bir parça alarak dikdörtgen halinde açın. Eritilmiş tereyağından üzerine sürün. İçine hazırladığınız macundan koyarak mümkün olduğunca düzgün bir rulo yapmaya çalışın. Burada kendi notum şu ki ; daha kolay olur diye üzerine sürmek için ayırdığım bir miktar tereyağının dışında, geri kalanı kadayıfların üzerine boşaltıp, elimle bir yandan telleri düzelttim, bir yandan tereyağı ile temasını sağladım. Fakat kitaptaki yöntem belki de ruloların düzgünlüğü için daha uygun bir yöntemdir, emin olamadım açıkçası. Bu şekilde ruloları yaptıktan sonra yağlanmış fırın tepsinize çok sıkıştırmadan yerleştirin. Üzerlerine kalan tereyağını gezdirin. Isınmış 350 F( 175 C) fırında 50-60 dk arası pişirin, üzeri kızarıncaya kadar. Bu arada kalan 1 bardak şeker ile 1 bardak suyu kaynatarak şerbet hazırlayın. 10 dk kadar kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı limon suyunu ekleyin, birkaç dakika sonra kapatın. 1 yemek kaşığı balı da ekleyerek ılımaya bırakın. Sıcak kadayıfın üzerine soğumuş şerbeti dökün. Biraz dinlendikten sonra herbir ruloyu, küçük parçalara keserek servis yapabilirsiniz. Ben 3 parçaya böldüm. Toplamda 21 dilim çıkmış oldu böylece.
Diğer bir notum da, bu çok şerbetli bir tatlı olmuyor. Biz bu haliyle hafif bulduk ve bu şekilde yedik. Daha şerbetli isteyenler miktarlarda oynama yapabilirler elbette :)

Güncelleme : Sevgili Şirin yorumunda bir link göndermiş. Ben belki de künefe dışında, kadayıfla çok ilgilenmediğim için Erzurum yöremizde bu şekilde bir kadayıf dolmasının olduğunu bilmiyordum. Cahilliğimi mazur görün :( Yorumun için çok teşekkür ederim Şirin :) Umarım tescil olayı lafta kalmayıp, gerçeğe dönüşür. İyi haber; bu kitapta baklava Türk mutfağına ait tarifler arasında :)
>

<$B13rum:

<$BBehiyecigim, harikasin, ne guzel olmuslar boyle. Cok da lezzetli olduklarina eminim, ellerine saglik. Ben kadayif ile tatli hic yapmadim daha once. Annem cok guzel yapar, hep ona guvendim herhalde. Bak sen bana cesaret verdin simdi. Denemeliyim:)

Sevgiyle.>

By <$BBlogger Defnet  > <$BBehiyeciğim,nefis olmuş,Yanılmıyorsam,Erzurumda bunu yumurtaya bulayıp kızartıyorlar.Ama seninki çok daha hafif.Eline sağlık.>

By <$BBlogger munevvert  > <$BErzurumluların korktukları başlarına geldi! Dolayı ile bizim de:))>

By <$BBlogger Şirint  > <$Bhttp://www.ntvmsnbc.com/news/374668.asp

Bakın daha hâlâ tescillenicekmiş... Atı alan Amerika'yı geçmiş....>

By <$BBlogger Şirint  > <$BBen de dolması bir yana hiç kadayıf yapmadım.
Kadayıflara şekil vermek çok zor gibi görünüyor.Ellerine sağlık.>

By <$BBlogger kuzinet  > <$BPazar gunu burda bir arkadasa iftara gitmistik,o da bu tatlidan yapmisti ama yumurtaya bulayip tavada kizartmis.Lezzetliydi...Senin yaptigin daha bir guzel gorundu gozume.Daha hafif sanki...Ben de hic yapmadim kadayif,tutturamama endisesi var iste...
Ellerine saglik Behiyecigim.>

By <$BAnonymous Adsızt  > <$BBehiyecim, ellerine sağlık.. Ben de hiç kadayıf yapmadım, denemek lazım...
Haberi okudum orada kadayıf dolmasını kızartıyorlar senin ki biraz farklı sanırım...
Sevgiler>

By <$BAnonymous Adsızt  > <$BBen kadayif dolmasina bayilirim. Erzurumlu bir arkadasimiz getirtmitide yemistik en son. Seninkide cok guzel olmus Behiye, ellerine saglik valla. Ama kendine haksizlik yapma, bence sekli cok guzel olmus.>

By <$BBlogger Nezakett  > <$BDefneciğim neyse ki kadayıf yapmayan tek ben değilmişim, Kuzine de yapmamış, Nilüfer'de, sen de ben de:)Annenin yaptığı daha anne işidir, ustadır eminim. Annene de selam ederim, sevgilerimle.

Münevverciğim, sen haklıymışsın tabi ki:) Şirin'de linki yollayınca eklemek istedim ben, yumurta olayından çok hoşlanmasam da ne kadar profesyonel yapıyorlarmış, hoşuma gitti:)

Sevgili Şirin hoşgeldin ve teşekkürler tekrar haber için. Ben burada marketlerde görmüştüm bu tatlıyı ilk kez. Halbuki bizde varmış.

Kuzinecim, çok zor değil şekil vermek ama, kestiğimde pek düzgün olmadılar:)

Hepinize sevgilerimle.>

By <$BBlogger Behiyet  > <$BReyhancım, hoşgeldin:)Deneye yanıla tutturuyor insan, korkmamak lazım di mi:) Ben de zaten kendimde veya tarifte bana göre eksik bir şeyler bulduysam belirtmek istiyorum, yararlı olabilir diye. Şerbeti de az olduğu için hafif olduğu kesin.Vancouver'e selamlar.

Nilüferciğim, sana anonymous olarak mesaj bırakabildim, neden oldu anlamadım ama. Sesini duyduğuma çok sevindim. Hoşgeldin:)

Nazik arkadaşım, çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim rulolarımı:) Kendine dikkat et,görüşmek üzere.

Sevgiler...>

By <$BBlogger Behiyet  > <$BKadayifi ben cok kereler yaptim:)
ANcak dolmasini hic denemedim, cok guzel olmuslar Behiye'cigim, Ellerine saglik. Sekilleri de gayet guzel ayrica, haksizlik ediyorsun kendine..
Denemek uzere aklimin kosesine yerlestirdim..>

By <$BBlogger Hanifet  > <$Bsevgili Behiyecim, ellerine saglik gercekten cok nefis görünüyor..taze kadayif tatlisini hic denemedim pek sevmedigim icin ama senin rulolari görünce muhakkak denemem gerektigini birgün anladim..sevgiler>

By <$BAnonymous Adsızt  > <$BHanifeciğim ve Özlemciğim çok teşekkür ederim, büyük rulo halinde güzel de kesilirken biraz dağıldı gibi. Tereyağını belki sürmeyip, üzerine döktüğümden mi bilemiyorum. Bu yüzden denerseniz bir gün, bu kısma dikkat edip, azıcık şerbeti arttırsanız daha güzel olur kanaatindeyim. Sevgilerimle.>

By <$BBlogger Behiyet  >