<$BSalı, Aralık 05, 20062>
<$B
Açma benim çok severek yaptığım ve yediğim bir hamur işi. Bana Türkiye'de ki sabah kahvaltılarımı hatırlatıyor. Evden servise bineceğim yere doğru yürürken uğradığım pastaneleri, arasıra aldığım sade ve zeytinli açmaları, arkadaşlarımla yaptığım zevkli sabah kahvaltılarını... Son yaptığımda misafirlerim bloguma eklememi istedikleri için bu kez fotoğraflarını çektim ve ekliyorum. Açma tariflerine baktığımda neredeyse hepsi aynı, dolayısıyla benimkinin de farkı olmayacak pek. Sadece hamuru ben hep yarım ölçü yapmaya alışmışım, 14-15 tane açma çıkıyor bu şekilde yapınca. Sade ve zeytin ezmeli yaptığım açmalarımın hamurunu da ekmek makinemde hazırlıyorum, çok daha kolay oluyor.




Malzemeler :

Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı mahlep (arzu ederseniz)
1 yemek kaşığı aktif kuru maya (instant ise daha az kullanabilirsiniz)

Arasına sürmek için ; Eritilmiş tereyağı
Üzerine sürmek için ; 1 yumurtanın sarısı
Üzerine serpmek için ; Çörek otu, susam

Ekleme : Tekrar not düşme ihtiyacı hissettim un konusunda. Ben 3 su bardağı ile yapıyorum, ancak hem un hem de bardak ölçüleri değişebileceği için son yarım bardak unu yavaş yavaş eklemenizde fayda var. Dün okuduğum yabancı bir blogda, aynı marka unun havanın nem durumuna göre bile, farklı miktarda sıvı absorbe edeceği için, farklı yapıda hamura dönüşebileceği yazıyordu. Bu bütün tariflerde geçerli olabilir tabii. Bunu da belirtmek istedim.

Yapılışı :

Hamur için gerekli malzemeleri yukarıda verdiğim sıraya göre makinenizin kabına koyup, hamur programında çalıştırın. Süre sonunda kabarmış olan hamurdan parçalar kopararak, avucunuzda poğaça yapar gibi açın. Eritilmiş tereyağından 1 tatlı kaşığı civarında alarak her tarafına sürün. Elinizle çekiştirerek rulo şeklinde sarın. Daha sonra iki farklı yöne doğru hamuru burarak uçlarını birleştirin ve tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam veya çörek otu serpin. Bu şekilde 15 dk daha bekletin. Daha sonra 350 F(175 C) ısınmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Makineniz yoksa elle de hamurunuzu hazırlayabilirsiniz. Mayayı ılık su veya sütte köpürtüp, diğer malzemeleri ekleyip, yavaş yavaş un ilavesiyle çok yumuşak bir hamur elde edin. Hamur iki katı olana kadar bekleyin ve daha sonra şekillendirerek aynı adımları uygulayın.
>

<$B32rum:

<$BCanim acmalarin cok güzel görünüyor ellerine saglik. canim nasil cekti sabah sabah keske sicak sicak olsaydi da simdi yeseydik mmmm:)>

By <$BBlogger elcinin_mutfagit  > <$BDemek misafirlerine acma yaptin... Ne kismetli misafirlermis afiyet olsun onlara.
Instant/kuru/yas mayalarin ozellikleri ve farklari nelerdir anlatabilir misin ya da kaynak onrebilir misin Behiye?
Tesekkurler>

By <$BBlogger LaMat  > <$BAcmalar super guzel gorunuyorlar.Sabah sabah uff uff uff simdi cayin yaninda ne guzel giderdi yaa..Ellerine saglik Behiyecigim.Afiyet bal seker olsun.
Cok becerikli benim arkadasim,resimleri ve sunumunu cok begeniyorum.
Kolay gelsin...
Vancouver'dan selamlar.>

By <$BAnonymous reyhant  > <$BPastane acmasindan hic farki yok Behiyecim, ellerine saglik.>

By <$BBlogger Acalyat  > <$BAkşam akşam bunları görmem hiç iyi olmadı Behiye. Şimdi hamuru makineye koysam, olması on buçuğu bulur. Sonra şekillendirip mayalandırması derken geceyarısı ancak pişer. Bu gece değil ama yarın mutlaka deneyeceğim. Bana fena halde memleketi hatırlattı. Zeytinli olanlara ezme mi yoksa ufak kesilmiş zeytinler mi koyuyorsun? Teşekkürler!>

By <$BBlogger evcilkedit  > <$BElçinciğim, çok sağol.Hemen paket yapardım ama sen de epey uzaktasın:( Görüşmek üzere.

Lamacığım burada yaş maya hiç görmedim, o konuda bilgim yok dolayısıyla. Aktif kuru maya veya instant kullanıyorum.Instant mayanın farkı direkt olarak una katılabilmesi. Aktif kuru maya gibi köpürtmen gerekmiyor. (Ekmek makinesi kullanırken aktif kuru maya da köpürtülmüyor)Bunun dışında tariflerde eğer instant ise diğer mayadan daha az kullanıldığını görüyorum genellikle. Mesela, 1,5 tatlı kaşığı yerine 1 tatlı kaşığı gibi. Bilgileri güle güle kullanın efendim, elbette daha detaylı bilgilere ınternetten ulaşabilirsiniz:)Sevgiler.

Reyhancığım, çayın yanına güzel gidiyor, keşke sana da gönderebilseydim...Ama sen de yaparsın, çok kolay denemeni öneririm. Güzel yorumun için teşekkür ederim.Öpüyorum.

Açalyacığım, pastanede olanlardan daha yağsız oluyorlar hatta:) Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.>

By <$BBlogger Behiyet  > <$BTülinciğim, saat farkımız sorun oluyor değil mi? Ben de sabah aç karnına bakıp acaba hangisini yapsam diye düşünüyorum:)Ben zeytin ezmesi kullanıyorum Tülin, içine yağı sürdükten sonra biraz da ezme sürüyorum. Umarım beğenirsin, sevgilerimle.>

By <$BBlogger Behiyet  > <$BMerhaba Behiye;
Hiç akla gelmeyen neler özleniyor?

Ekmek makinesinde hazırlanan hamurdan yapılan açmalar daha pamuk gibi oluyor, ellerine sağlık.>

By <$BBlogger kuzinet  > <$BMerhaba, biz de yeni kitada acma hasretiyle yasayanlardaniz, bunu hemen Pazar gunu denemeyi dusunuyorum, acaba hangi marka un kullandigini yazabilir misin? Nasil olup boyle puf puf olduklarini anlayamadim, cunku tarif ayni pogaca hamuru tarifine benziyor.>

By <$BAnonymous Selist  > <$BKuzineciğim, sen bilsen ne komik şeyler özleniyor:) Dediğin gibi ekmek makinesinde hem kolay oluyor hamur, hem de kabaracak mı endişesi olmuyor. Teşekkürler ve sevgiler.

Selis merhaba, gerçekten poğaça hamuru bu. Sadece şeker miktarı daha fazla. Benim şu an kullandığım un Gold Medal'in all purpose olanı. Daha önce Kroger ve Pillsbury ile de yaptım. Sonuç değişmedi. Önemli olan hamurun yumuşaklığı ve güzel kabarması. Hamur eline hafif yapışırsa da un eklemeyip, elini hafifçe yağlayarak şekil vermen daha iyi olur. Eğer makinede yapacaksan daha kolay. Elde ise sıcak bir yerde iki katı olana kadar mayalandırman gerekir. Aynı şekilde olmasını ümit ediyorum, umarım olur. Haberdar edersen sevinirim veya bir sorun olursa da buradayım. Teşekkür ederim, sevgiler.>

By <$BBlogger Behiyet  > <$Beline sağlık. açmayı kızım da çok sever. ben de ne zamandır bir yapsam diyordum. eee artık bu tariften yaparım.>

By <$BBlogger Hülya YILMAZt  > <$Beline saglik Behiye, ne guzel gorunuyorlar.
tarifini bizlerle paylastigin icin tesekkur ederim sana.

Zeynep>

By <$BBlogger yemekvebizt  > <$BBehiyecigim, her zamanki gibi mest ettin beni ekranin karsisinda. Ellerine saglik. Misafirlerim uykudalar ve ben bulabildigim ilk firsatta once gelen yorumlara yanit verdim, simdi de kendimden gecmis bir halde gozumu kirpmadan acmalara bakiyorum. Insan burnunda acma kokusuyla nasil uykuya dalabilir ki? :)>

By <$BBlogger Defnet  > <$BBehiyecigim,
kitaplarda internette bilgi cok ama ben senin verdigini istiyorum :
Cok tesekkurler>

By <$BBlogger LaMat  > <$BHülya hanım, denerseniz beğenirsiniz umarım, size ve kızınıza sevgilerimle.

Zeynepciğim hoşgeldin:) Şu ana kadar verdiğiniz güzel tariflerden hep ben faydalandım. Asıl ben teşekkür ederim. Ziyaretinle mutlu oldum, sevgiler.

Defneciğim, ben senin blogunda cevabını okuduktan sonra senin yorumun geldi bana:)Umarım rüyanda görmemişsindir açmaları, sabah işe giderken bir tane alıverirsin olmazsa di mi:)Çok teşekkür ederim uğradığın için. Görüşmek üzere, sevgilerimle.

Lamacığım, benim verdiğim bilgiler yetersiz gelebilir diye açık kapı bıraktım ben:) Yoksa sormaya devam edebilirsin, ama yakında da yazılı yapabilirim seni ona göre:)Hoşçakal.>

By <$BBlogger Behiyet  > <$BBehiye merhaba, acmalar super gozukuyor. Bu hafat sonu yapsam ve termosa da cay koyup, kendimizi coluk, cocuk ormanlara atsam diyorum. Ellerne saglik, sevgiyle kal..>

By <$BBlogger Tubat  > <$BEline sağlık,Ben de sabah oğlumun okulu için hazırladım çok benzer bir tarif,senin ölçülerin yarıyarıya azaltılmış benim tarifime göre :)

Ellerine sağlık..

Selam ve sevgiler....>

By <$BAnonymous serinmavit  > <$BBehiye,nasıl güzel görünüyor,bilsen.Ne olacak halim bilmiyorum.Boy da kısa,yapmasak olmaz.Yapıp yememek hiç olmaz.Azla yetinsek diyelim,o irade yemek sözkonusu olunca sıfır...Tostoparlak bir şey olmaktan korkuyorum.Yine de yapmalı,koymalı oğlanların önüne.Çabucak bitirsinler de bana kalmasın...
Eline sağlık.Çook güzel, çok...>

By <$BBlogger munevvert  > <$BEllerinize sağlık behiye nefis görünüyorlar çokta güzel çekmişsiniz insanın uzanıp alıveresi geliyor sevgiler.>

By <$BBlogger hayatt  > <$BSinav kac Lama puani degerinde olacak Behiye ya da Duduk puani mi demeliyim :)))
Munevver Teyzem'e Not: Bana da verebilirsiniz acmalardan;)>

By <$BBlogger LaMat  > <$BTuba merhaba, piknik, orman, açmalar güzel olur tabii:) Burada bu sabah kar yağdı, sen bizim yerimize de gidiver artık. Sevgiler.

Serinmavi, ben de baktım, genelde aynı tarifler, bazılarında miktarlar değişik. Bir de yaş mayayla görüyorum ama onu burada bulamadım. Sevgiler.

Münevver abla,siz de dediğiniz gibi biraz oğlanlara, biraz komşulara verin, size de 1 er tane kalsın:)) Lama istiyormuş biraz da ona paket yapın, bitti işte...Sevgilerimle.

Hayat merhaba, çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim. Uzanıp alamamak kötü oluyor di mi:)Sevgiler.

Lamacığım, o puan verme işi sana ait. Sen sınavı geçersen, güzel öğrettiğim için bana lama puanı verirsin. Ben de onu harcarım güzelce:)>

By <$BBlogger Behiyet  > <$BSenden beklenecegi uzere akillica bir cevap olmus:)
Tamam ogretmenim,sinav ne zaman?>

By <$BBlogger LaMat  > <$BBehiyecigim simdi gormek nasib oldu, cok tesekkur ederim canim, harikasin.
en kisa zamanda deneyecegim
eline saglik...>

By <$BAnonymous Adsızt  > <$BBEHİYE'CİM SÜPER GÖRÜNÜYOR İÇİNDE MAHLEPTE VARMIŞ EMİNİM HARİKA OLMUŞTUR>

By <$BAnonymous DİLEKSt  > <$Bbehiye ellerine sağlık.Ben bazen açmayı farklı şekiller deneyerek yapıyorum ama uzun süredir böylesi hamur işleri yapmıyorum.Kalorilerinden kaçınmak adına,taa ki yılbaşı akşamına değin yapmama kararım var bakalım ne kadar uyarız artık.>

By <$BBlogger ÇiLeKt  > <$Beskiden ben de çok severdim açmayi behiye'cigim ama sonralari içindeki kötü yaglar yüzünden (pastaneler çok kötü yaglar kullaniyor olmalilar) yiyemez oldum. o kadar agir geliyor ki! ev yapimi olan eminim çok daha güzeldir.
sevgiler,
tijen>

By <$BBlogger Mutfakta Zent  > <$BSevgili Lama sınav şekli ve yeri sürpriz. Nasılsa öğrenmişsindir, önceden bildirime gerek yok değil mi:)

Nilüferciğim denersen sonucu bildirirsin değil mi? Merak ederim ben:) Sevgilerimle.

Dilekciğim hoşgeldin, mahlep arzuya bağlı, ama ben seviyorum, sanırım sen de:) Sevgiler.

Çilekciğim, eminim senin değişik şekillerde yaptığına. Hep güzel sürprizlerin oluyor okurlarına:)Ben de evlenmeden önce hamur işi ile bu kadar alakalı olacağımı düşünmemiştim açıkçası, annemler şoktalar:) Sevgilerimle.

Tijenciğim, çok haklısın yağ konusunda. Gerçekten çok pamuk gibi,güzel olurlar ama peçeteyle bile tutarken insanın eli yağlanır .Bir de yağın kalitesi var dediğin gibi. Ben sana ev yapımı ikram edeyim gelmişken:) Sevgilerimle.>

By <$BBlogger Behiyet  > <$BBehiyeciğim tarifini uyguladım ve sonuçtan çok memnun kaldım, çok teşekkürler! İlk deneme olduğundan benimkilerin şekilleri pek muntazam olmadı ama ev halkı bayıldı yine de:-) Yarısını zeytinli, yarısını sade yaptım ama peynir koyarak da denemeyi düşünüyorum. Selamlar ve tekrar teşekkürler>

By <$BBlogger evcilkedit  > <$BMerhaba Behiye
Yorumlarin hepsine katiliyorum. Cok guzel gozukuyor bu acmalar. Ellerine saglik. Bu aralar su ekmek makinesi karsima cok cikmaya basladi. Sen de tavsiye edenlerden misin? Ne marka kullaniyorsun?>

By <$BBlogger Nukhett  > <$BTülinciğim gerçekten çok sevindim beğendiğine, afiyet olsun:) İlk yaptığımda benimkilerin şekilleri de düzgün olmamıştı, alışıyor insanın eli zamanla:)Sonuçtan haberdar ettiğin için de teşekkürler, sevgilerimle.

Merhaba Nükhet, ekmek makinemi buraya ilk geldiğimde eşim almıştı, ben bile seçmemiştim yani:) O zamanlarda ekmek yapıyordum içinde, ama şimdi en çok hamur yapmak için kullanıyorum. Yine ekmek veya poğaça hamurları hazırlıyorum. Bence kolaylık sağlıyor. Kullandığım marka toastmaster. Ziyaretin için teşekkür ederim, Defne kuzusuna da öpücükler:)>

By <$BBlogger Behiyet  > <$Bbehiye merhaba,
acma benim cok cok ozledigim bir sey, pastanelerde puf puf ve hafif citir kenarlarindan tabi bi de hafif susam ve corekotu tadi guzel kararmis yumurta sarisinin ustunde...turkiyeyi daha cok hatirlamami sagladin, tesekkur mu etsem ne yapsam:)
zeynep.

aslinda gecen aylarda ben de bir kere yapmistim tadi ayni oldu ama bu sekili vermek cok zor oldu diye hatirliyorum.>

By <$BAnonymous Adsızt  > <$BSevgili Zeynep hoşgeldin,teşekkür konusu sana kalmış, gönlünden ne geçerse artık:)Şekilleri vermek bana zor gelmiyor,belki de alıştım. Ama dediğin gibi tadını yakaladıysan olsun varsın...Ziyaretin için teşekkürler ve sevgiler.>

By <$BBlogger Behiyet  >